Ορφέας

Ήταν γιος του Οίαγρου και της Μούσας Καλλιόπης, άντρας της Ευρυδίκης. Υπήρξε σπουδαίος μουσικός και τραγουδιστής. Με τη μουσική του μάγευε όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα θηρία. Ως και τα άψυχα αντικείμενα έκανε να κινούνται, για να πάνε να τον ακούσουν. 'Ήταν εφευρέτης της κιθάρας ή αύξησε απλώς τις χορδές από εφτά σε εννιά. Είχε πάρει μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία και με το τραγούδι του γαλήνευε τη θάλασσα, ενώ γλίτωσε τους Αργοναύτες από τις φονικές Σειρήνες.

Υπάρχει ένας μύθος που θέλει να δείξει πόσο αγαπούσε τη γυναίκα του. Πέθανε, λέει η Ευρυδίκη από το δάγκωμα ενός φιδιού. Ο Ορφέας γύριζε παντού απελπισμένος και με τα τραγούδια του συγκινούσε ακόμα και την άψυχη φύση. Κατέβηκε τέλος και στον Άδη. Εκεί και πάλι με τη μουσική του γοήτευσε τους θεούς του Κάτω Κόσμου και τα τέρατα που τον φρουρούσαν. Έτσι ο Πλούτωνας του επέτρεψε να πάρει πίσω την Ευρυδίκη. Σαν όρο του έβαλε να μη γυρίσει να τη δει, πριν φτάσουν στο φως. Αλλά την τελευταία στιγμή ο Ορφέας δε συγκρατήθηκε και με λαχτάρα γύρισε να αντικρίσει την αγαπημένη του. Τότε εκείνη εξαφανίστηκε για πάντα στον Άδη.

Λένε πως ο Ορφέας πέθανε από την απελπισία για την εξαφάνισή της. Υπάρχουν όμως και άλλες παραλλαγές του μύθου σχετικά με το θάνατό του. Γενικά οι μύθοι γύρω από τον Ορφέα εξελίχθηκαν σε ολόκληρη θρησκεία, που ονομάστηκε Ορφισμός. Οι τελετές, που τελούσαν οι οπαδοί της, ονομάστηκαν Ορφικά μυστήρια.

mythologicon.blogspot.com