Μελέαγρος

Ήταν γιος του Οινέα, βασιλιά της Καλυδώνας, και της Αλθαίας. Η Αλθαία δέχτηκε τις Μοίρες που προφήτεψαν ότι ο νεογέννητος γιος της θα γινόταν μεγάλος ήρωας. Η τελευταία μοίρα όμως είπε ότι θα κοβόταν το νήμα της ζωής του τη στιγμή που θα καίγοταν ένα κούτσουρο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο τζάκι. Η Αλθαία έτρεξε να σβήσει τη φωτιά και φύλαξε κρυμμένο εκείνο το κούτσουρο.

Ο Μελέαγρος μεγάλωσε και παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα, κόρη του Ίδα. Είχε πάρει μέρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου και τον σκότωσε σε συνεργασία με την Αταλάντη. Οι Κουρήτες όμως φιλονίκησαν με τους Αιτωλούς ποιος θα πάρει το δέρμα και το κεφάλι του κάπρου. Με όποιον θα πήγαινε ο Μελέαγρος, αυτοί θα νικούσαν. Αυτός προτίμησε τους Αιτωλούς, και προς στιγμήν η νίκη πήγε με το μέρος τους. Αλλά κατά τη μάχη σκότωσε και τα αδέλφια της μητέρας του, που πολεμούσαν με το μέρος των Κουρητών. Εκείνη τότε τον καταράστηκε, γι' αυτό ο Μελέαγρος αποσύρθηκε από τη μάχη και άρχισαν να νικούν οι Κουρήτες. Τέλος υπέκυψε στα παρακάλια της γυναίκας του και πήρε πάλι μέρος στον αγώνα. Νίκησε τους Κουρήτες, αλλά η κατάρα της μητέρας του έπιασε. Η Αλθαία βρήκε το κομμάτι ξύλου που είχε βγάλει από τη φωτιά όταν γεννήθηκε ο γιος της και μέσα στην πίκρα της το έριξε και πάλι στο τζάκι, με αποτέλεσμα ο Μελέαγρος τελικά να σκοτωθεί.

Αδελφή του Μελέαγρου ήταν η Δηιάνειρα. Όταν ο Ηρακλής κατέβηκε στον Άδη να πάρει μαζί του τον Κέρβερο, ο Μελέαγρος του ζήτησε να παντρευτεί την αδελφή του, όπως κι έγινε.

mythologicon.blogspot.com