Αλκμαίων

Ήταν γιος του μάντη Αμφιάραου και της Εριφύλης. Είναι ένας από τους Επίγονους, δηλαδή ένα από τα παιδιά των Εφτά Στρατηγών, που είχαν κι αυτά εκστρατεύσει κατά της Θήβας.

Στην εκστρατεία αυτή είχε πάρει μέρος για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του. Διέπρεψε στο πεδίο της μάχης και σκότωσε ο ίδιος το βασιλιά της Θήβας Λαομέδοντα, γιο του Πολυνείκη.

Όταν επέστρεψε από την εκστρατεία αυτή, σκότωσε τη μητέρα του, για να την τιμωρήσει για τη διπλή προδοσία της, δηλαδή την προδοσία εναντίον του και εναντίον του πατέρα του. Ο Πολυνείκης γιος του Οιδίποδα, ήθελε να εκστρατευσει εναντίον της Θήβας. Σκοπός του ήταν να διεκδικήσει το θρόνο από τον αδελφό του Ετεοκλή. Ζήτησε λοιπόν τη βοήθεια των Εφτά Στρατηγών, που ανάμεσά τους ήταν ο Αμφιάραος. Αυτός στην αρχή αρνιόταν να πάρει μέρος, γιατί σαν μάντης που ήταν, ήξερε ότι από όλους τους αρχηγούς μόνο ο Άδραστος θα γυρνούσε ζωντανός. Τον έπεισε όμως η γυναίκα του Εριφύλη, και να γιατί: ο Πολυνείκης είχε υποσχεθεί πως αν καταφέρει να πείσει τον άντρα της να πάρει μέρος στην εκστρατεία, θα της χάριζε το περίφημο περιδέραιο της Αρμονίας. Έτσι κι έγινε. Ο Αμφιάραος πείσθηκε, άφησε όμως εντολή στους γιους του να σκοτώσουν τη μητέρα τους μετά το άτυχο τέλος του πολέμου και να εκστρατεύσουν και αυτοί εναντίον της Θήβας. Αλλά και σ' αυτή την περίπτωση η Εριφύλη πρόδωσε τους δικούς της. Πήρε πάλι σαν δώρο το πέπλο της Αρμονίας από το γιο του Πολυνείκη Θέρσανδρο, για να πείσει τους γιους της να πάρουν μέρος στην εκστρατεία των Επιγόνων. Μετά την άλωση της Θήβας, ο Αλκμαίωνας, όταν έμαθε για την δωροδοκία, τη σκότωσε.Φυσικό ήταν να τον καταδιώξουν οι Ερινύες για το φόνο αυτό. Γι' αυτό αναγκάστηκε να καταφύγει στο βασιλιά της Αρκαδίας Φηγέα. Αυτός τον βοήθησε να εξαγνιστεί από το μίασμα της μητροκτονίας και του έδωσε για γυναίκα την κόρη του Αλφεσίβοια ή Αρσινόη. Ο Ερινύες όμως εξακολουθούσαν να τον καταδιώκουν.

Ζήτησε τότε χρησμό από το μαντείο. Εκείνο τον συμβούλεψε να πάει σε μια χώρα που δεν είχε δει το φως του ήλιου, όταν σκότωσε τη μητέρα του. Έτσι βρέθηκε στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, όπου η γη γύρω είχε σχηματιστεί από τις προσχώσεις του ποταμού μετά το έγκλημα του. Εκεί εξαγνίστηκε για δεύτερη φορά και ο Αχελώος του έδωσε για γυναίκα την κόρη του Καλλιρόη. Αυτή τον παρακάλεσε να της φέρει τον πέπλο και το περιδέραιο της Αρμονίας, που είχε πάρει η μητέρα του Εριφύλη, σαν ανταμοιβή της διπλής προδοσίας της. Ο Αλκμαίωνας όμως τα είχε χαρίσει στην Αλφεσίβοια, την κόρη του Φυγέα. Με την πρόφαση ότι ήθελε να τα αφιερώσει στον Απόλλωνα, τα πήρε πίσω. Οι γιοι του Φυγέα όμως τον σκότωσαν σε ενέδρα. Αλλά δεν άργησαν να βρουν κι αυτοί το θάνατο από του μικρούς γιους του Αλκμαίωνα, τον Ακαρνάνα και τον Αμφότερο, που έγιναν ξαφνικά άντρες.

mythologicon.blogspot.com