Ευρώπη

Η Ευρώπη ήταν κόρη του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα και της Τηλέφασσας. Αδέρφια της ήταν ο Κάδμος, ο Φοίνικας και ο Κίλικας.

Σύμφωνα με το μύθο, μια μέρα ο Δίας είδε την Ευρώπη να μαζεύει λουλούδια σ'ένα λιβάδι δίπλα στην ακροθαλασσιά και την ερωτεύτηκε. Μεταμορφώθηκε σε έναν μεγαλοπρεπή ταύρο που κάλπασε μέσα στο λιβάδι. Το κορίτσι θαύμασε την ομορφιά του ταύρου, που ήταν λευκός σαν το χιόνι, ενώ τα κέρατά του γυάλιζαν κάτω από τον λαμπερό ήλιο. Ο ταύρος ήταν τόσο ήρεμος που η Ευρώπη τον χάιδεψε και τον τάισε με το χέρι της. Ήταν τόσο φιλικό το όμορφο ζώο που τόλμησε και ανέβηκε στη ράχη του. Εκείνος ξαφνικά τινάχθηκε, κάλπασε μακριά και με την Ευρώπη ανήμπορη να αντιδράσει, βούτηξε στη θάλασσα και κολύμπησε μέχρι την Κρήτη.

Στην Κρήτη ανέβηκαν στο όρος Δίκτη, όπου ο Δίας αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα στο κορίτσι. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν τρεις γιοι που κυβέρνησαν σε διαφορετικές περιοχές της Κρήτης.

Ο πρώτος και πιο ισχυρός ήταν ο Μίνωας, ο οποίος έδωσε το όνομά του στον πολιτισμό που άκμασε στο νησί, τον Μινωικό πολιτισμό. Τα αδέρφια του ήταν ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Ο Μίνωας βασίλεψε στην Κνωσό, που ήταν το μεγαλοπρεπέστερο μινωικό παλάτι. Ο Ραδάμανθυς ήταν ο κυβερνήτης της Φαιστού, κοντά στην νότια ακτή της Κρήτης. Ο Σαρπηδόνας έγινε ο άρχοντας στα Μάλια που ήταν ανατολικά της Κνωσού.

Η Ευρώπη απεικονίζεται πολύ συχνά στην αρχαία ελληνική τέχνη. Τον 16ο και 17ο αιώνα η ιστορία της Ευρώπης ήταν πολύ δημοφιλής ανάμεσα σε γνωστούς ζωγράφους. Οι πιο διάσημες απεικονίσεις της ιστορίας της έγιναν από τον Ιταλό ζωγράφο Τισιανό (1489-1576), τον Φλαμανδό καλλιτέχνη Πέτρο Παύλο Ρούμπενς (1577-1640) και τον Ολλανδό Ρέμπραντ (1606-1669).

Η Ευρώπη έδωσε το όνομά της στην ήπειρο, στην οποία ανήκει η Ελλάδα.

mythologicon.blogspot.com