Κασσάνδρα

Σύμφωνα με την πιο κοινή εκδοχή του μύθου της Κασσάνδρας, ο Απόλλων πρόσεξε για πρώτη φορά την πριγκίπισσα, όταν εκείνη αποκοιμήθηκε στο ναό του. Η Κασσάνδρα ήταν πολύ όμορφη, και ο θεός την ερωτεύτηκε αμέσως. Σε μια προσπάθεια να την αποπλανήσει, ο Απόλλωνας της έδωσε το χάρισμα της προφητείας. Ωστόσο, αν και η Κασσάνδρα δέχθηκε το δώρο, στη συνέχεια αρνήθηκε το κάλεσμα του θεού. Ο Απόλλων εξοργίστηκε και αποφάσισε να την τιμωρήσει. Έτσι έπεισε την Κασσάνδρα να του δώσει ένα μόνο φιλί, κατά το οποίο μετέδωσε μια κατάρα στο στόμα της νεαρής γυναίκας. Αν και η Κασσάνδρα ήταν σε θέση να προβλέψει το μέλλον, κανείς δεν θα πίστευε ποτέ τις προφητείες της.Οι περισσότερες από τις προφητείες της Κασσάνδρας αφορούσαν τον Τρωικό Πόλεμο, τον 10-ετή αγώνα μεταξύ Τροίας και της υπόλοιπης Ελλάδας που προκλήθηκε με την απαγωγή από τον Τρώα πρίγκιπα Πάρη της Σπαρτιάτισσας βασίλισσας, Ελένης. Ο Πάρις ήταν ο νεώτερος αδελφός της Κασσάνδρας, αλλά όταν γεννήθηκε εκείνη ικέτευε τον πατέρα της να σκοτώσει το μωρό γιατί είχε ένα προαίσθημα ότι θα οδηγούσε στην καταστροφή της πόλης. Ο Πρίαμος δεν ακολούθησε τις συμβουλές της κόρης του. Αντ 'αυτού διέταξε ο Πάρις να οδηγηθεί και να εγκαταλειφτεί στην άγρια φύση.

Ο Πάρις και ο πόλεμος

Ο Πάρις αρχικά γαλουχήθηκε από μια λύκαινα και στη συνέχεια τον ανέθρεψαν βοσκοί. Ως νεαρός άνδρας επιλέχθηκε από τις θεές Αφροδίτη, Αθηνά και την Ήρα να είναι ο δικαστής ενός διαγωνισμού μεταξύ τους. Ο Πάρις έπρεπε να αποφασίσει ποια ήταν η πιο όμορφη από τις τρεις θεές. Επέλεξε Αφροδίτη, η οποία του είχε υποσχεθεί την αγάπη της πιο όμορφης γυναίκας του κόσμου. Όταν επέστρεψε ο Πάρις στην Τροία μεταμφιεσμένος, η Κασσάνδρα τον αναγνώρισε και ο ίδιος έγινε δεκτός με αγάπη από τον πατέρα του, τον Πρίαμο. Δεν πέρασε πολύς καιρός, όμως, πριν ο Πάρις αποφασίσει να πλεύσει προς την Ελλάδα και να επισκεφθεί τα διάφορα βασίλεια εκεί. Η Κασσάνδρα προειδοποίησε ότι το ταξίδι του αδελφού της θα έφερνε την καταστροφή στην Τροία, αλλά κανείς δεν την πίστεψε, και ο Πάρις ξεκίνησε τα ταξίδια του. Τον καιρό που ήταν στη Σπάρτη, ο Πάρις αποπλάνησε την Ελένη, τη γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου, και την έπεισε να επιστρέψει μαζί του στην Τροία. Αυτή η απαγωγή εξόργισε τους Έλληνες, που συγκέντρωσαν στρατό να εκστρατεύσει εναντίον της Τροίας.

Έτσι άρχισε ένας πόλεμος που θα κρατούσε 10 χρόνια. Ήταν στο τέλος αυτής της περιόδου που η Κασσάνδρα έκανε μια από τις πιο διάσημες προφητείες της. Σε μια τελευταία, απεγνωσμένη προσπάθεια να παραβιάσουν τα τείχη της Τροίας, οι Έλληνες κατασκεύασαν ένα κούφιο ξύλινο άλογο και το άφησαν έξω από τις πύλες της πολιορκούμενης πόλης. Πιστεύοντας ότι οι Έλληνες είχαν διαφύγει και το ξύλινο άλογο ήταν μια προσφορά στην Αθηνά, οι Τρώες άνοιξαν τις πύλες και το έφεραν μέσα στην πόλη. Στην πραγματικότητα, το άλογο ήταν γεμάτο από Αχαιούς στρατιώτες. Οι μόνοι Τρώες που προέβλεψαν τον κίνδυνο ήταν η Κασσάνδρα και ο ιερέας και μάντης Λαοκόων. Όπως το άλογο πλησίαζε την πόλη, η Κασσάνδρα άρχισε να ουρλιάζει, προειδοποιώντας τους Τρώες συμπατριώτες της για την πραγματική φύση του δώρου. Ωστόσο, την είδαν ως τρελή και την αγνόησαν. Την επόμενη νύχτα οι Αχαιοί στρατιώτες βγήκαν έξω από το άλογο και άνοιξαν τις πύλες στον υπόλοιπο ελληνικό στρατό στην Τροία. Έτσι προχώρησαν στη λεηλασία της πόλης, σκοτώνοντας και υποδουλώνοντας τους κατοίκους της. Η Κασσάνδρα κατέφυγε στο ναό της Αθηνάς, όπου κρύφτηκε, σφίγγοντας ένα ξύλινο άγαλμα της θεάς του πολέμου και της σοφίας. Εκεί βρέθηκε από τον Αίαντα της Λοκρίδας, ο οποίος την έσυρε έξω από το ναό και δόθηκε ως έπαθλο από τους Έλληνες στον Αγαμέμνονα.

Το τέλος

Η Κασσάνδρα επέστρεψε στις Μυκήνες με τον Αγαμέμνονα. Ωστόσο, η γυναίκα του Αγαμέμνονα, η Κλυταιμνήστρα με τον εραστή της, τον Αίγισθο, είχαν σχεδιάσει να δολοφονήσουν τον Έλληνα βασιλιά. Κατά την άφιξή του στις Μυκήνες ο Αγαμέμνονας πλησίασε το παλάτι, όπου η σύζυγός του είχε ετοιμάσει ένα συμπόσιο να τον καλωσορίσει στο σπίτι. Η Κασσάνδρα αρνήθηκε να εισέλθει, υποστηρίζοντας ότι μπορούσε να μυρίσει το αίμα που θα χυνόταν. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία προφητεία της Κασσάνδρας, καθώς η Κλυταιμνήστρα σκότωσε τόσο τον σύζυγό της όσο και τη νέα ερωμένη του με ένα τσεκούρι.

mythologicon.blogspot.com