Αχιλλέας

Ήταν ο ξακουστός ήρωας της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Συνδύαζε την ομορφιά, τη δύναμη και την αντρεία.

Γεννήθηκε στη Φθία από το βασιλιά Πηλέα και μια θεότητα της θάλασσας, τη Θέτιδα. Η μητέρα του επιθυμούσε να τον κάνει αθάνατο. Γι' αυτό την ημέρα τον άλειφε με αμβροσία και τη νύχτα τον κρατούσε πάνω από τη φωτιά, βαστώντας τον από τη φτέρνα. Ο Πηλέας όμως την παραφύλαξε και σαν είδε το παιδί να σπαράζει έβαλε τις φωνές και εμπόδισε τη Θέτιδα να συνεχίσει το έργο της. Έτσι ο ήρωας μπορούσε να πεθάνει μόνο αν τον χτυπούσε κανείς στη φτέρνα (Αχίλλειος πτέρνα). Ύστερα απ' αυτό η μητέρα του επέστρεψε στο παλάτι του πατέρα της, στα βάθη της θάλασσας. Ο Πηλέας παρέδωσε τον Αχιλλέα βρέφος στον Κένταυρο Χείρωνα, που τον ανάθρεψε στο Πήλιο και τον δίδαξε την τέχνη των όπλων και του κυνηγιού.

Όταν ο ήρωας μεγάλωσε, πήρε μέρος στην Τρωική εκστρατεία επικεφαλής των Μυρμιδόνων του. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι η μητέρα του ήθελε να τον εμποδίσει να πάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο και τον έκρυψε στην αυλή του βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη. Μάλιστα τον είχε ντύσει με κοριτσίστικα ρούχα, αλλά ο Οδυσσέας τον ανακάλυψε με ένα πονηρό τέχνασμά του.

Πάντως στον Τρωικό πόλεμο αποδείχτηκε ο πιο αντρείος και ένδοξος ήρωας. Αλλά κάποτε τον πρόσβαλε ο Αγαμέμνονας παίρνοντας με το ζόρι στη σκλάβα του Βρισηίδα. Ο Αχιλλέας τότε θύμωσε και αποσύρθηκε από τον αγώνα. Το αποτέλεσμα ήταν να νικούν οι Τρώες τους Έλληνες. Τελικά αναγκάστηκε και ξαναγύρισε στη μάχη, για να εκδικηθεί το θάνατο του αγαπημένου του φίλου Πάτροκλου, που είχε σκοτωθεί από το χέρι του Έκτορα. Η εκδίκησή του ήταν άγρια, γιατί όχι μόνο σκότωσε τον Έκτορα αλλά έσυρε το πτώμα του μέχρι το στρατόπεδο των Ελλήνων. Όμως δεν άργησε να σκοτωθεί και ο ίδιος από τον Πάρη και τον Απόλλωνα. Τη θέση του στον Τρωικό πόλεμο πήρε ο γιος του Νεοπτόλεμος.

Ο Αχιλλέας λατρεύτηκε σαν ήρωας στη Θεσσαλία, αλλά και σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα.

mythologicon.blogspot.com