Κάδμος

Ήταν γιος του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα και της Τηλέφασσας. Αδέλφια είχε το Φοίνικα, τον Κίλικα και την Ευρώπη.

Όταν ο Δίας έκλεψε την Ευρώπη, ο Κάδμος άρχισε να ψάχνει για την αδελφή του. Όταν έφτασε στους Δελφούς, πήρε διαταγή από τον Απόλλωνα να σταματήσει το ψάξιμο και να ακολουθήσει μιαν αγελάδα. Στο μέρος που θα γονάτιζε η αγελάδα, αυτός όφειλε να ιδρύσει μια πόλη.

Έτσι ο Κάδμος ίδρυσε τη Θήβα, που η ακρόπολή της ονομάστηκε, Καδμεία. Έπειτα σκότωσε ένα δράκοντα, που φύλαγε μια πηγή του Άρη και κατέστρεφε τα περίχωρα της πόλης. Ύστερα, με τη συμβουλή της Αθηνάς, έσπειρε τα δόντια του δράκοντα και απ' αυτά φύτρωσαν οπλισμένοι άντρες που ονομάστηκαν Σπαρτοί. Αυτοί όμως σκοτώθηκαν μεταξύ τους εκτός από πέντε, και αυτοί ακριβώς υπήρξαν οι πρόγονοι των Θηβαίων.

Ο Κάδμος όμως έπρεπε να εξαγνιστεί από το φόνο και έτσι υπηρέτησε οχτώ χρόνια τον Άρη. Σαν ανταμοιβή ο θεός του έδωσε για γυναίκα του την κόρη του Αρμονία. Ο γάμος τους θεωρήθηκε από τα πιο λαμπρά γεγονότα της εποχής. Ο Κάδμος δώρισε στη γυναίκα του ένα περίφημο περιδέραιο, γνωστό στη Μυθολογία σαν το περιδέραιο της Αρμονίας. Ήταν ένα από τα έργα του Ηφαίστου. Της χάρισε κι έναν θαυμάσιο πέπλο, που ήταν φτιαγμένος από τα χέρια της Αθηνάς.

Το ζευγάρι έζησε και βασίλευσε στη Θήβα και η βασιλεία του ήταν πολύχρονη κι ευτυχισμένη. Απόκτησαν αρκετά παιδιά: την Ινώ, τη Σεμέλη, την Αγαύη, την Αυτονόη, τον Πολύδωρο. Αργότερα, αφού άφησαν τη βασιλεία στον Πολύδωρο, εγκαταστάθηκαν στην Ιλλυρία. Ο μύθος λέει ότι μετά το θάνατό τους μεταμορφώθηκαν σε δράκοντες και ο Δίας τους έστειλε στα Ηλύσια Πεδία. Ο Ηρόδοτος υποστηρίζει ότι ο Κάδμος έφερε στην Ελλάδα τα φοινικικά (ή Κάδμεια ) γράμματα.

mythologicon.blogspot.com