Αμφίων

Ήταν δίδυμος αδελφός του Ζήθου. Τα δύο παιδιά γεννήθηκαν από το Δία και την Αντιόπη, κόρη του Ασωπού ποταμού. Η μητέρα τους γέννησε στον Κιθαιρώνα και τα ανέθρεψαν βοσκοί.

Οι αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν σαν έναν από τους μεγαλύτερους μουσικούς της εποχής. Έλεγαν ότι ο αδελφός του Ζήθος είχε μεταφέρει στη Θήβα τεράστιες πέτρες. Ο Αμφίονας άρχισε να παίζει την εφτάχορδη λύρα του με τόσο

μαγευτικό τρόπο, ώστε οι πέτρες συναρμολογήθηκαν μεταξύ τους μόνες τους. Έτσι χτίσθηκαν τα περίφημα τείχη της Θήβας με τις εφτά πύλες, όσες και οι χορδές της λύρας.

Οι δύο αδελφοί σκότωσαν το βασιλιά της Θήβας Λύκο, γιατί βασάνιζε τη μητέρα τους, και πήραν τη βασιλεία. Ο Αμφίονας παντρεύτηκε τη Νιόβη και απόκτησαν έξη γιους κι έξη θυγατέρες. Ήταν και οι δυο πολύ περήφανοι, γιατί απόκτησαν πολλά παιδιά και μιλούσαν περιφρονητικά για τη Λητώ, που από το Δία είχε αποκτήσει μόνο δύο, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Για την αλαζονεία τους αυτή τιμωρήθηκαν σκληρά. Ο Απόλλωνας σκότωσε τα αγόρια τους και η Άρτεμη τα κορίτσια.

mythologicon.blogspot.com