Ανδρομέδα

Η Ανδρομέδα παίζει σημαντικό ρόλο στον μύθο του Περσέα. Πατέρας της ήταν ο Κηφέας, βασιλιάς της Αιθιοπίας και μητέρα της η Κασσιόπη, που ήταν ξακουστή σε όλη την Ελλάδα για την ομορφιά της.

Η Ανδρομέδα κατέληξε ναι είναι τόσο όμορφη όσο η μητέρα της. Η Κασσιόπη, που ήταν πάντα ματαιόδοξη για την εμφάνισή της, ήταν υπερβολικά περήφανη για την ομορφιά της κόρης της. Μια μέρα, η συχνά ζηλιάρα θεά Ήρα άκουσε την Κασσιόπη να επαίρεται ότι η ίδια και η κόρη της ήταν πιο όμορφες από όλες τις Νηρηίδες, τις νύμφες της θάλασσας που ήταν κόρες του θεού Ποσειδώνα. Η Ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από ιστορίες θεών που τιμωρούν την αμαρτίας της ύβρεως ή την υπερηφάνεια στους ανθρώπους, και η Κασσιόπη έμελλε να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή.

Η Ήρα και οι Νηρηίδες παραπονέθηκαν στον Ποσειδώνα, ο οποίος έστειλε μια πλημμύρα για να καταστρέψει την Αιθιοπία. Έστειλε επίσης ένα φοβερό θηλυκό τέρας της θάλασσας για να στοιχειώσει τις ακτές της χώρας. Το πλάσμα έφερε πανωλεθρία και είχε αστείρευτη όρεξη για την ανθρώπινη σάρκα.

Ο Κηφέας, μετά από σκέψη, ζήτησε χρησμό από μαντείο, ο οποίος του είπε ότι ο μόνος τρόπος για να απαλλαχτεί από το τέρας της θάλασσας για πάντα ήταν να θυσιάσει σε αυτό την κόρη του Ανδρομέδα. Ο Κηφέας διαμαρτυρήθηκε στους θεούς, αλλά ήταν ανένδοτοι ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να εξιλεωθεί για το θράσος της Κασσιόπης.

Η Ανδρομέδα ήταν αλυσοδεμένη σε ένα βράχο με θέα στη θάλασσα, γυμνή, φορώντας μόνο τα κοσμήματά της, όπως είχαν δώσει εντολή οι θεοί. Καθώς στεκόταν εκεί, καρτερώντας την τραγική μοίρα της, είδε έναν νεαρό άνδρα να περνάει πετώντας, και να σκίζει τον αέρα με ένα ζευγάρι φτερωτά σανδάλια.Αυτός ήταν ο Περσέας, ο ήρωας που μόλις είχε σκοτώσει τη γοργόνα Μέδουσα, με ένα μαγικό κοφτερό σπαθί και επέστρεφε στο Άργος με το κεφάλι του τέρατος σε ένα δισάκι. Το δισάκι (σάκος), το δρεπάνι, τα φτερωτά σανδάλια, και ένα μαγικό κράνος που τον έκαναν αόρατο είχαν δοθεί σ’αυτόν από τους θεούς, να τα χρησιμοποιήσει για να σκοτώσει την Γοργόνα, της οποίας η ματιά μετέτρεπε όποιον κοιτούσε σε πέτρα.

Ο Περσέας εξεπλάγην όταν είδε μια πανέμορφη γυναίκα αλυσοδεμένη σε ένα βράχο. Καθώς κατέβηκε από τον ουρανό για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά, είδε τους γονείς της Ανδρομέδας σε απόγνωση να την παρακολουθούν από την ακτή. Του υποσχέθηκαν ότι θα μπορούσε να παντρευτεί την Ανδρομέδα, αν κατάφερνε να την σώσει από το τέρας. Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν τα λόγια τους, και το τέρας αναδύθηκε από τη θάλασσα και κινήθηκε προς την Ανδρομέδα με το στόμα του ορθάνοιχτο, έτοιμο να την καταπιεί ολόκληρη.

Περσέας αμέσως πέταξε στον αέρα, έβγαλε από το δισάκι του το κεφάλι της Μέδουσας και το έστρεψε καταπάνω στο τέρας. Η ματιά της Μέδουσας άστραψε και πέτρωσε το τέρας που στάθηκε ανήμπορο να αντιμετωπίσει την κατάρα της γοργόνας. Ο Περσέας απελευθέρωσε τότε την Ανδρομέδα από τις αλυσίδες της και την οδήγησε πίσω στους γονείς της που έκλαιγαν από χαρά. Τέλος, θυσίασε σε όλους τους θεούς ως πράξη μετάνοιας για το γεγονός ότι τους αρνήθηκε την εκδίκησή τους. Ο Ποσειδώνας αργότερα μετέτρεψε το νεκρό σώμα του τέρατος στο πρώτο κοράλλι της θάλασσας.Η Ανδρομέδα βαθιά εντυπωσιασμένη από την γενναιότητα του Περσέα, τον ερωτεύτηκε. Ζήτησε από τους γονείς της να την αφήσουν να τον παντρευτεί αμέσως. Εκείνοι συμφώνησαν με απροθυμία, αλλά στη συνέχεια η Κασσιόπη είπε κρυφά όλη την ιστορία στον Αγήνορα, ο οποίος ήταν ήδη αρραβωνιασμένος με την Ανδρομέδα, αλλά δεν είχε κάνει τίποτα για να τη βοηθήσει, όταν ήταν σε θανάσιμο κίνδυνο. Την ημέρα του γάμου, ο Αγήνορας έφτασε απρόσκλητος με μια ομάδα φίλων του, διακόπτοντας την τελετή και απαιτώντας από την Ανδρομέδα να ακυρώσει την ένωση με τον Περσέα. Ο Κηφέας και η Κασσιόπη πήραν το μέρος του Αγήνορα, επειδή ήταν πρίγκιπας ενός ισχυρού γειτονικού βασιλείου. Όταν ο Περσέας αρνήθηκε να θέσει τέλος στο γάμο, ο Αγήνορας προσπάθησε να μεταφέρει μακριά την Ανδρομέδα με τη βία, ενώ οι φίλοι του εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά του Περσέα με τα όπλα τους.

Περσέας είχε προβλέψει την προδοσία της Κασσιόπης, και έτσι είχε φέρει μαζί του το μαγικό σάκο που περιείχε το κεφάλι της Μέδουσας. Το έβγαλε και το χρησιμοποίησε για να μετατρέψει τον Αγήνορα και τους φίλους του σε πέτρα. Το ίδιο έκανε και στον Κηφέα και την Κασσιόπη, οπότε η Κασσιόπη τιμωρήθηκε και για την αμαρτία της υπερηφάνειας.

Οι θεοί αποφάσισαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον Κηφέα και την Κασσιόπη. Έτσι τους ανέβασαν ανάμεσα στα αστέρια σαν αστερισμούς και ως προειδοποίηση προς τους ασεβείς. Σε ορισμένες περιόδους του έτους, ο αστερισμός της Κασσιόπης γυρίζει ανάποδα, έτσι ώστε, λέγεται, να τιμωρηθεί ακόμα περισσότερο.

Όσο για την Ανδρομέδα, ο Περσέας πέταξε πίσω στο Άργος κρατώντας την στην αγκαλιά του. Κέρδισε έπειτα το βασίλειό του από το θείο του, ο οποίος είχε σφετεριστεί το θρόνο κατά την απουσία του, και είχε πολλές ακόμα περιπέτειες. Ο Περσέας και Ανδρομέδα τελικά βασίλεψαν στην Τίρυνθα, μια αρχαία πόλη της Πελοποννήσου, και τα παιδιά τους κυβέρνησαν μετά από αυτούς.

Όταν πέθαναν, ο Περσέας και Ανδρομέδα έγιναν επίσης αστερισμοί, αλλά στην περίπτωσή τους, αυτό ήταν μεγάλη τιμή, και όχι μια φοβερή προειδοποίηση. Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά του αστερισμού της Ανδρομέδας είναι το νεφέλωμα της Ανδρομέδας, ο πιο κοντινός γαλαξία στον δικό μας.

mythologicon.blogspot.com