Μενέλαος

Ο Μενέλαος ήταν γιος του Ατρέα και αδελφός του Αγαμέμνονα. Ήταν βασιλιάς της Σπάρτης και είχε παντρευτεί την Ωραία Ελένη.

Όταν κάποτε ο Μενέλαος είχε πάει ταξίδι στην Κρήτη, επισκέφτηκε τη χώρα του ο Πάρης, γιος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου. Μόλις αντίκρισε την Ελένη, την ερωτεύτηκε και την έκλεψε με τη βοήθεια της θεάς Αφροδίτης. Ο Μενέλαος τότε επέστρεψε στη Σπάρτη και ζήτησε από τον αδελφό του και άλλους Έλληνες ηγεμόνες να υπερασπιστούν την τιμή της Ελλάδας και να φέρουν πίσω τη γυναίκα του. Έτσι έγινε η Τρωική εκστρατεία και ο Μενέλαος πήρε μέρος με εξήντα καράβια. Αποδείχτηκε τολμηρός και αντρείος πολεμιστής, μονομάχησε με τον Πάρη, σκότωσε πολλούς Τρώες και πήρε μέρος στους ταφικούς αγώνες προς τιμήν του Πάτροκλου. Ήταν μαζί με τους Αχαιούς που είχαν κρυφτεί μέσα στο Δούρειο Ίππο, δηλαδή στο ξύλινο άλογο που έφτιαξαν οι Αχαιοί, για να μπουν με πονηριά στην Τροία.

Μετά την πτώση της πόλης αυτής, ο Μενέλαος παρέλαβε την Ελένη, για να επιστρέψουν στη Σπάρτη. Είχαν όμως πολλές περιπέτειες και τελικά έφτασαν ύστερα από εφτά χρόνια. Μετά το θάνατό του μεταφέρθηκε στα Ηλύσια Πεδία.

mythologicon.blogspot.com