Μίνωας

Ήταν βασιλιάς τη Κρήτης, που έζησε τρεις γενιές πριν από τον Τρωικό πόλεμο. Ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης, αδελφός του Ραδάμανθη και του Σαρπηδόνα.

Ανατράφηκε από το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, που είχε στο μεταξύ παντρευτεί τη μητέρα του και υιοθετήσει τα παιδιά της. Αργότερα διαδέχτηκε τον Αστερίωνα στο θρόνο της Κρήτης.

Ο Ποσειδώνας, για να του δείξει την εύνοια του, του έστειλε έναν πανέμορφο ταύρο, για να τον θυσιάσει προς τιμήν του. Ο Μίνωας όμως λυπήθηκε το όμορφο ζώο και δεν το θυσίασε. Ο Ποσειδώνας οργίστηκε και εμφύσησε στον ταύρο τέτοια μανία, ώστε προκαλούσε μεγάλες καταστροφές στο νησί, μέχρις ότου τον εξουδετέρωσε ο Ηρακλής.

Ο Μίνωας είχε γυναίκα του την Πασιφάη, από την οποία απόκτησε

πολλά παιδιά, όπως το Γλαύκο, το Δευκαλίωνα, τον Ανδρόγεο, τη Φαίδρα και την Αριάδνη. Είχε τη φήμη μεγάλου σοφού και ήταν γνωστός για τη δικαιοσύνη του. Ο μύθος λέει ότι έφτιαξε νόμους που βοήθησαν στον εκπολιτισμό της Κρήτης. Λέει ακόμα ότι τους νόμους τους παραλάμβανε από τον ίδιο το Δία, κάθε εννιά χρόνια, πάνω στο βουνό της Κρήτης Ίδη.

Η δύναμή του ήταν μεγάλη. Έφτανε μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, που πολλά από αυτά τα εξουσίαζε. Έφτανε και μέχρι την Αθήνα. Εκεί είχε επιβάλει σαν φόρο εφτά νέους και εφτά νέες, που οι Αθηναίοι έστελναν κάθε χρόνο τροφή για το Μινώταυρο. Αυτό το έκανε για να εκδικηθεί τα θάνατο του γιου του Ανδρόγεου, που είχε σκοτωθεί στην Αθήνα. Ο Μίνωας κατέλαβε και τα Μέγαρα.

Αργότερα, αναζητώντας το Δαίδαλο, έφτασε μέχρι τη Σικελία, όπου φιλοξενήθηκε από το βασιλιά Κώκαλο. Τότε ο Δαίδαλος έβαλε τις κόρες του Κώκαλου κι έπνιξαν το Μίνωα μέσα στο λουτρό.

Στον Άδη ο Μίνωας έγινε κριτής των νεκρών, μαζί με τον αδελφό του Ραδάμανθη και τον Αιακό.

mythologicon.blogspot.com