Ιφιγένεια

Η Ιφιγένεια ήταν κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, αδερφή του Ορέστη και της Ηλέκτρας. Ο Αγαμέμνων ήταν βασιλιάς των Μυκηνών, αδερφός του ήταν ο Μενέλαος και οι δυο τους ήταν γιοι του Ατρέα. Ο βασιλικός οίκος των Ατρειδών είχε μια κατάρα που επέφερε πολλή δυστυχία σαν αποτέλεσμα των πράξεων του πατέρα του Ατρέα, του Πέλοπα καθώς και του παππού του, του Τάνταλου.Σύμφωνα με το μύθο η Ιφιγένεια προσφέρθηκε ως θυσία από τον ίδιο τον πατέρα της. Μετά την απαγωγή της Ωραίας Ελένης από τον πρίγκιπα της Τροίας Πάρη, ο στόλος και ο στρατός των Αχαιών συγκεντρώθηκε στην Αυλίδα για να ξεκινήσει την επίθεση στην Τροία. Ο Αγαμέμνων, που ήταν αδερφός του συζύγου της Ελένης, ήταν ο αρχιστράτηγος των Αχαιών. Ωστόσο για πολύ καιρό τα πλοία ήταν καθηλωμένα στο λιμάνι επειδή η Άρτεμις δεν άφηνε τους ανέμους να φυσήξουν προς την Τροία. Η θεά του κυνηγιού ήταν θυμωμένη με τον Αγαμέμνονα.Σύμφωνα με τον μύθο ο Αγαμέμνων είχε σκοτώσει το ιερό της ελάφι και υπερηφανεύτηκε ότι ήταν ο καλύτερος κυνηγός. Κάποια άλλη εκδοχή λέει ότι ο Αγαμέμνων θυσίαζε κάθε χρόνο στη θεά το ομορφότερο πλάσμα, όμως της χρονιά που γεννήθηκε η Ιφιγένεια ήταν εκείνη η πιο όμορφη, κι έτσι ο πατέρας της αναγκάστηκε να την προσφέρει. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου ο πατέρας του Αγαμέμνονα, ο Ατρέας είχε υποσχεθεί στην Άρτεμη τα καλύτερα ζώα από τα κοπάδια του, αλλά στη συνέχεια της απέκρυψε ένα χρυσό πρόβατο.

Ανεξάρτητα από το λόγο, ο μάντης Κάλχας είπε στον Αγαμέμνονα ότι ο μόνος τρόπος, για να καλοπιάσει την Άρτεμη ήταν να θυσιάσει την κόρη του. Έτσι ο Αγαμέμνων έστειλε μήνυμα στην βασίλισσα του, την Κλυταιμνήστρα, να φέρει την Ιφιγένεια στην Αυλίδα όπου θα παντρευόταν τον Αχιλλέα. Όταν όμως μητέρα και κόρη έφτασαν στην Αυλίδα ο Αγαμέμνων την προσέφερε ως θυσία. Οι άνεμοι φύσηξαν, ο στόλος σάλπαρε και έτσι ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος. Ωστόσο η Ιφιγένεια δεν είχε πεθάνει. Η ίδια η Άρτεμις αντάλλαξε το κορίτσι με ένα ελάφι επάνω στο βωμό, την τελευταία στιγμή πριν το μαχαίρι του Κάλχα την χτυπήσει. Η Ιφιγένεια τότε έγινε ιέρεια στη χώρα των Ταύρων ( σήμερα ανήκει στην περιοχή της Κριμαίας στην Μαύρη θάλασσα).

Η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις» περιγράφει την υπόλοιπη ιστορία μετά τη θυσία στην Αυλίδα. Οι κάτοικοι στο βασίλειο των Ταύρων είχαν μια πολύ σκληρή τακτική, κι έτσι απαιτούσαν την θυσία όλων των ξένων που τύχαινε να ναυαγούσαν εκεί. Η υπόθεση του έργου ξεκινά όταν η Ιφιγένεια, που πλέον είναι ιέρεια της Αρτέμιδος, έρχεται αντιμέτωπη με δύο Έλληνες ναυαγούς, που όπως θα αποκαλυφθεί ο ένας τους είναι ο ίδιος της ο αδερφός, ο Ορέστης. Έχοντας ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα λίγο πριν τη θανάτωσή του, η Ιφιγένεια καταστρώνει ένα σχέδιο για να δραπετεύσουν όλοι τους μαζί με το ξύλινο αντίγραφο της Αρτέμιδος και να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα. Το έργο τελειώνει με την εμφάνιση της θεάς Αθηνάς που διατάζει να είναι η Ιφιγένεια ιέρεια της Αρτέμιδος στο ναό της στην Βραυρώνα Αττικής. Η Άρτεμις δεν ζητούσε πλέον ανθρώπινη θυσία και ήταν αρκετό να χυθεί συμβολικά λίγο μόνο αίμα στο ιερό της στην Αυλίδα από τον Ορέστη που ίδρυσε έναν ναό προς τιμήν της.

mythologicon.blogspot.com