Αράχνη

Η ιστορία της Αράχνης αφορά μια γυναίκα που μετατράπηκε σε αράχνη από τη θεά Αθηνά, ως μια προειδοποίηση για τους αρχαίους Έλληνες να σέβονται τους θεούς.Η Αράχνη ήταν η κόρη του Ίδμωνα, ο οποίος κάποιοι λένε ότι ήταν αριστοκράτης, ενώ άλλοι ότι ήταν βαφέας. Έζησαν στην αρχαία ελληνική πόλη της Κολοφώνος στη Λυδία. Η περιοχή ήταν γνωστή για τα υφαντά της, και η Αράχνη ανατράφηκε ως μια εξαιρετική υφάντρα. Απεχθανόταν τις φήμες ότι όφειλε το ταλέντο της στην θεά Αθηνά που ήταν προστάτιδα της υφαντικής τέχνης. Η αλαζονεία της Αράχνης δυσαρέστησε την Αθηνά, κι έτσι η θεά μεταμφιέστηκε σε μια ηλικιωμένη γυναίκα που προειδοποίησε το κορίτσι να αναγνωρίσει την

υπεροχή της Αθηνάς. Η Αράχνη ωστόσο, αρνήθηκε να το πράξει, και είπε στη γριά ότι θα μπορούσε να νικήσει την Αθηνά σε διαγωνισμό ύφανσης. Ακούγοντας αυτό, η Αθηνά αποκαλύφθηκε στην Αράχνη, και οι δύο τους έπιασαν αμέσως δουλειά διαγωνιζόμενες σε διαφορετικά υφαντά. Στο κέντημα της Αθηνάς απεικονιζόταν τα δικά της θριαμβευτικά κατορθώματα και έδειχνε λεπτομερώς τις τύχες των θνητών που τόλμησαν να προκαλέσουν τους θεούς. Το έργο της Αράχνης σατίριζε τους θεούς, ιδιαίτερα τη σφοδρή επιθυμία για θνητές γυναίκες που είχαν ο Ποσειδώνας, ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος, και πάνω απ 'όλα ο ίδιος ο Δίας, ο οποίος συχνά εξαπατούσε τα θύματά του πριν τις αποπλανήσει.

Εξοργισμένη από τοθράσος της Αράχνης, καθώς και από την απαράμιλλη ικανότητά της, η Αθηνά άγγιξε το μέτωπο του κοριτσιού, αναγκάζοντας την να νιώσει τέτοια ενοχή, που κρεμάστηκε. Σοκαρισμένη από αυτήν την εξέλιξη, η Αθηνά πασπάλισε με ακόνιτο (το οποίο είναι δηλητηριώδες φυτό) το σώμα της Αράχνης, μετατρέποντάς την σε αράχνη.Από εκεί πήρε και το όνομά της η αράχνη, αλλά και την εξαιρετική τέχνη που επιδεικνύει υφαίνοντας τον ιστό της.

mythologicon.blogspot.com