Αντιγόνη

Η Αντιγόνη ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν από την αιμομικτική σχέση του Οιδίποδα, βασιλιά των Θηβών, με τη μητέρα του, Ιοκάστη. Στην ελληνική μυθολογία και το δράμα, Η μεγαλύτερη αρετή της Αντιγόνης ήταν η αφοσίωση: οδήγησε τον πατέρα της μετά την τύφλωση και την αυτοεξορία του, ενώ σε ότι αφορούσε την ταφή του αδελφού της του Πολυνείκη, επέλεξε το καθήκον στην οικογένεια και τους νόμους των θεών πάνω από τους νόμους του κράτους.Όταν ο βασιλιάς Οιδίπους πήγε στην εξορία, η Αντιγόνη τον συνόδευσε στο Κολωνό της Αττικής. Τα δύο αδέλφια της, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, έμειναν πίσω στη Θήβα υπό την αντιβασιλεία του θείου τους, Κρέοντα. Όταν πέθανε ο Οιδίποδας, η Αντιγόνη επέστρεψε στη Θήβα για να ζήσει με τους αδελφούς και τον θείο της, καθώς και την αδελφή της Ισμήνη. Μέχρι τότε, οι αδελφοί είχαν ενηλικιωθεί και συναγωνίζονταν για το θρόνο της Θήβας. Αποφάσισαν να αναλαμβάνουν τη διοίκηση της πόλης εκ περιτροπής: τον ένα χρόνο θα κυβερνούσε ο Ετεοκλής, τον επόμενο χρόνο ο Πολυνείκης, και ούτω καθεξής. Ωστόσο, στο τέλος του πρώτου έτους, ο Ετεοκλής δεν έδειξε καμία προθυμία να παραδώσει τον θρόνο στον αδελφό του. Ο Πολυνείκης υποχρεώθηκε σε εξορία και κατέφυγε στον Άδραστο, βασιλιά του Άργους, του οποίου την κόρη, Αργεία, παντρεύτηκε. Ο Άδραστος βοήθησε τον Πολυνείκη να συγκεντρώσει έναν τεράστιο στρατό με επτά ηγέτες να επιτεθούν στη Θήβα-ο στρατός έμεινε γνωστός ως Επτά επί Θήβας.

Οι Επτά απέτυχαν οικτρά, αλλά όχι προτού οι δύο γιοι του Οιδίποδα αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον και αλληλοσκοτώθηκαν στη μάχη. Κατά συνέπεια ο Κρέων, ο θείος τους, έγινε βασιλιάς. Έκανε μια τιμητική κηδεία στον Ετεοκλή, αλλά απαγόρευε την ταφή του Πολυνείκη, για τον οποίο ένιωθε ότι είχε προδώσει τον λαό του με την πολιορκία της πόλης. Αυτή ήταν μια πολύ σκληρή τιμωρία: οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι χωρίς ταφή, μια ανθρώπινη ψυχή δεν θα μπορούσε να εισέλθει στον Άδη και ως συνέπεια θα περιπλανιόταν ασταμάτητα επάνω στη γη. Η Αντιγόνη δεν μπορούσε να δεχθεί αυτήν την αντιμετώπιση της σωρού του αδελφού της από τον Κρέοντα, και έτσι με μια χούφτα χώμα του έδωσε μια συμβολική ταφή. Ζήτησε και από την Ισμήνη να την βοηθήσει, αλλά η αδελφή της ήταν πολύ φοβισμένη. Η ενέργεια της Αντιγόνης ήταν άμεση παραβίαση των εντολών του βασιλιά, και έτσι ο Κρέων την καταδίκασε σε θάνατο. Την κλείδωσε μέσα σε μια

αίθουσα τάφου και σφράγισε την είσοδό του. Ο παλιός προφήτης Τειρεσίας, όμως, προειδοποίησε τον βασιλιά ότι θα ήταν καταραμένος για τη δολοφονία της Αντιγόνης. Τελικά, ο Κρέοντας το μετάνιωσε. Επέτρεψε μια σωστή ταφή για τον Πολυνείκη και άνοιξε την είσοδο του τάφου της Αντιγόνης, αλλά ήταν πολύ αργά: για να αποφύγει τον θάνατο από την πείνα, η Αντιγόνη είχε κρεμαστεί. Ο γιος του Κρέοντα ο Αίμονας, ο οποίος είχε αρραβωνιαστεί την Αντιγόνη, αυτοκτόνησε πάνω από το νεκρό σώμα της αγαπημένης του. Ο θάνατός του οδήγησε και τη γυναίκα του Κρέοντα, την Ευρυδίκη, να αυτοκτονήσει. Μόνο ο ίδιος ο Κρέων έμεινε ζωντανός για να ζήσει την κατάρα που ο Τειρεσίας είχε προφητέψει.

mythologicon.blogspot.com